macaron és kekszek

Koktélcseresznyés szívek // Coctail cherry hearts

*for the english version please scroll down*

 

A szimpla rozmaringos krumplipüre után ö volt a következö áldozat a konyhában. Valami pofon egyszerüt akartam összedobni, mert uj konyha, uj beszerzési helyek, uj élet. Az elsö boltba betérvén azonnal a füszerek es a süti részleg után kajtattam és ugy kb 10p utan a célnél furkesztem a polcokat. A dolgozok szo szerint imába foglalták a nevem, ahogyan fel alá huztam a kosaramat a létezö legkellemesebb hangtonuson, mert valoszinüleg az összes vasarlot ezzel zargattam és szinte kisuhantak az üzletböl.
Minden finn, svéd, orosz. Fenébe. Igy csak a szememre tudtam hagyatkozni, esetleg az orromra. Ha épp nem csatangolt ott egy alkalmazott gyors letekertem a kupakot es Jean Baptiste Grenuille-ként lubickoltam a rozsaborsos mámorban. Es természetesen nem hagyhattam ott a koktélcseresznyét. Követtek egyszerüen. Otthon gyémántárban dobozolják, max Budapesten az egyik kofástol tudok venni, picit olcsobban.
Ha omlos süti alapot kellene választanom, azonnal rávágnám, hogy ö. Mindenhez tökéletes, elég citromos, elég édes es nagyon omlos (nem a csirke). Dobhatsz bele kandirozott gyömbert, magvakat, aszalt áfonyát, levendulabimbot vagy epp mit otthon akad. Koktélcseresznyével és citromos cukormázzal csak fokozni lehet az izharmoniát és külön dicsért az uj “csaladom” amiért ezt sütöttem. Mert náluk (állitolag) az édességek tulnyomorésze egy iz skálán mozog. Szerintem meg nem. De én is ezt gondolom a csak csoki és más semmi magyardesszertekröl.

Koktélcseresznyés szivek
kb. 20db-hoz

Tésztához:
-120gr puha vaj
-200gr liszt
-1 tojás sárgája
-80gr barnacukor
-fél citrom frissen reszelt héja
-100gr koktélcseresznye
A mázhoz:
-porcukor (felhasználás elött átszitálva)
-frissen facsart citromlé

1, A felkockázott puha vajat és a cukrot elöször alacsony, majd közepes fokozaton keverem össze kézi robotgeppel, majd hozzáöntöm a tojás sárgáját és a reszelt citromhéjat. Az átszitált lisztet összeforgatom a nagyon aprora vágott koktélcseresznyével majd a vajas cukros keverékhez adom és alaposan, de lágyan eggyégyurom. Enyhén lapos cipot formázok a tésztábol és folpackba tekerve a hütöbe teszem, 30p-re.
2, Kivéve, lisztezett felületen egy picit engedni hagyom, majd ovatosan hozzákezdek a nyujtáshoz. Ezután alaposan összegyurom és visszacsomagolom a foliába, ezuttal a fagyasztoba kerül max 30p-ig. (Ezáltal lesz foltos a tészta.)
3, A mélyhütes utan lisztezett felületen kinyujtom 5mmre vastagra és tetszöleges kiszuroval lyuggatok ki formákat a tésztábol. Sütöpapiros lemezre rendezgetem és 200fokon 10p-ig hagyom öket pirulni vagy egy picit kevesebb ideig. Ha az egyik mogyorobarna szint kap, akkor kész.
4, A mázhoz pedig: a porcukrot egy kis tálkába szitálom majd apránként facsarok bele citromot és idönkent megkavargatom. Az éppen folyos állapot a legjobb. Müanyag zacskoba töltöm, lenyisszantom a hegyes sarkát és a kihült (!) sütikre csurgatom, valahogy igy:

_mg_1990
Coctail cherry hearts (for 20 hearts)
For the pastry:
-120gr soft butter
-200gr flour
-an egg yolk
-80gr brown sugar
-100gr coctail cherry (cutted into little pieces)
-half a lemon zest
For the glaze:
-confection sugar (before the using it must be sieved)
-fresh lemon juice

1, In a bowl put the soft butter and sugar and mix them by an electric hand mixer on low speed then add the egg yolk and stir them on medium speed. In another bowl whisk the flour and add the coctail cherries. Stir them thoroughly and finally pour the sugar mixture into the flour. Spin them and put on a floured table. Knead the pastry gently and cover by plastic foil and put into the fridge for 30 mins.
2, Take out the pastry from the fridge, knead thoroughly ( by doing this the pastry will be beautifully spotted) and cover again by plastic foil but now but into the freezer for 15 mins.
3, 15 mins elapsed roll out the pastry on floured surface (it should be about 5mm thick) and pierce little heart.
4, Take a sheet of baking paper under the hearts and then put them on a baking track. Tuck into the oven for 10mins on 200C. After they are baked let them cool (it is so important they should be cold before yous sprinkle the glaze) by putting on a grid.
5, To making the glaze you have sieve the confection sugar into a glass and drop some lemon juice. Stir it thoroughly and drop as much lemon juice as you want. For the best consistency the glaze should be just a little bit runny. Pour the glaze into a plastic bag, cut its tip or corner and decorate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s