finnlelkem · finnszerelem

Én, az áfonyagyilkos

Eredeti terv péntek, szombat, vasárnap: mökki.
Valóság: punnyadás, sütés és…a többire nem emlékszem. Valami történt biztosan.
Talán ezek:
_mg_3772
Szombaton elmentem a Lidlbe pisztáciáért vagyis…4 órás kaland volt
kerestem a bolhapiacot, de ez jobb volt
_mg_3790
letelepedtem egy mirelit hotdoggal, körte ciderrel és egy banánnal…
majd jelentkezem, ha a mókus -mely körülöttem szaltózgat- feladja a birtokháboritásért folytatott küzdelmet. Tobozszirmokat katapultált a fejemhez.
_mg_3825
szinorgia
_mg_3871
Illetve hazakéne mennem mégis…már elötte is futkároztak a mezön a srácok. Most egy tucattal többen. Mikkeli versus ehm…sárgák.
Amerikai focit még nem láttam, elöben. Szerintem néhányra kijárok majd és szotyit köpdösve locsogunk az öregekkel, hogy merre akciós a paradicsom. Ahogyan beállnak, mint egy tökéletes szindarabnál, centire pontosan egymással szemben, betanult pózzal és eltorzult arccal. Egymásba kapaszkodva, orditva száguldanak a pillekönnyü bördarabka után es, ha egy emberes vágást is ejtesz lábadon a füben elcsuszva, rohannod kell.
Az elöadás végén, ahogy illik is, széles vigyorral egybekötött csatakiáltással meghajoltak elöttünk, a közönseg ujjongott, mert a hazaiak dobták a gyöztes pontot. Aztán izzadt mezüket gyürötten ledobva megvillantva csupasz mellkasukat egy filctollat kaptak fel, egyikük ráfirkant valamit. Ahogy közelebb szökdécselnek jobban kirajzolodnak az izmok (egy amöba meccset perfektül le lehetne tolni rajtuk) és a felirat: ROCKIE.
Ök nem aláirast osztanak, hanem gyüjtenek a közönség kezeiböl. Mmm én sem maradtam ki belöle. De cserébe kértem egy autogrammot az alkaromra és a fáradtságtol kipirult mosolygos arc alatt ezt láttam: kisses, Mustanen.
Az a pucsitás pedig dijnyertes!

Vasárnap pedig a mökkibe (nyaralo) tekertünk ki majd egy szigeten tanyáztunk le:

_mg_3897
_mg_3928
Az emlitett hullámrandevu…nézzétek el nekem!
_mg_3948
füstölt lazacka dözsilése
_mg_3963
Mániám, hogy mindig valami fával keretezett helyre kuporodom le. Most Nahele-vel(fényképezöm), áfonyabogyókkal és ujonnan szerzett finn fashion könyvemmel.  A hullámokban merengve határoztam, átuszok a tulpartra, hogy a csak én és viz-ben lebegös álmomat végre elégedetten kihuzhassam a finn bakancslistámrol.
-Egy uszógumi azért elkéne, habjeányom – tárgyalok magammal.
Aztán belecsusztatom az ujjbegyemet a vizbe.
-Ouch! Nem, nem, nein! Kizárt, hogy belemerészkedjek ebbe a vizbe.
No, nem az öslények hidegtállá válásátol reszketek. A fogam belevacogott a hidegbe, nem az ujjad érzi. Mint mikor a lábhajadat tépik le és a füled fázik.
_mg_3990
Markku, a mindenség alfája
_mg_4034
bubik
_mg_4082
_mg_4107
Régi emlék: anno 2008ban, mikor utoljára voltam Finnországban, ott álltam pontosan…
horgászkarrierem akkor kezdödött..majd tartott 13 percig…
_mg_4155
Instant Csomolungma…de még a sirályok is leszarják
_mg_4203
Markku belekezd a regébe…réges régen…na jó, 20 évvel ezelött. A szárazföldön egy szinész nemzedék szarvasmarha tenyészettel foglalatoskodott aprócska farmján. A tehenek elméje ujabb szintre emelkedett, tejcsárdák bamba nézése lassanként átsikamlott az értelem határán, tulságosan. Nem akármilyenek voltak: szuperbocik. A lila tehénnél is szuperebbek voltak. Atuszták a 30m mélységgel biró tavat, át a másik partra ropogósabb szénáert és tán pletykákert is a mókusfamiliához. A gazda megelégelve ezt, kövekböl egy keskeny hidat épitetett és a tehenek boldogan dobogtattak végig a tiszteletükre emelt átjárón.
Példaértéküvé magaslottak eme szent szarvasmarhák röhejesen parányi énképemben. Nem törödve a jéghideggel megcsinálták. Atusztak. En pedig nyavajgok a viz hömérséklete miatt, de! öket felmelegiti a kérödzés.
_mg_4209
_mg_4266
Szedtem egy kis áfonyát, kábé fél kilót bogyóztam össze.
Afonya gyilkos lettem, ez van drágáim.
_mg_4274
Ha lehetne, ezen a stégen laknék…télen, nyáron…mindig. A délutáni lazaclakoma után lefeküdve és hallgatva a tó morajlását majd eggyé válva a hullámokkal.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s