torta

Hello Ősz! A répa torta

*for the english version please scroll down*

Nem akármilyen! Izektöl és magvaktol illatozo sütemény, nálam ez jelenti az ösz kezdetet. Manapság a boltokban/cukrászdákban kiállitott répatorták ize számomra silany, néhány répacafat keresi hisztérikusan zöldségtarsat a tésztában és az a fondant a külsején! Nem, nem, ez a süti nem ilyen: sokkal szerethetöbb (söt, én egyenesen rajongok érte), némileg letisztultabb és izében is kifinomultabb. Nem is beszélve a tésztatexturárol!

_mg_4951

Répatorta (2db,18cm tortaformához)
idö: 35 perc plusz 40-50 perc sütés és éjszakai pihentetés
szint: monumentalitása ellenére csak a répacsikozása a hosszadalmas munka
zene a hangulathoz itt.
Tésztához:
-200gr liszt
-2 tk sütöpor
-2 tk szodabikarbona
-2 tk fahéj
-3/4 tk so
-450gr répa (hosszabb csikok reszelve, nagylyuku sajtreszelön)
-100gr dio (durvára apritva majd megpiritva. A piritás joságárol pedig a nagynéném blogjában olvashattok)
-70gr aszalt vörösáfonya (félbevágva)
-100gr kokuszreszelék
-160gr kristálycukor
-160gr barnacukor
-230ml repce olaj
-4 nagy tojás
Krémhez
-230gr sajtkrém (S-Budget a Sparbol is tökéletes erre)
-8 ek puha vaj
-porcukor (min 200gr, de ez izlés dolga)
-1 ek frissen facsart citromlé
-50gr kokuszreszelék (opcionalis mennyiseg)
-30gr dio (durvára apritva majd piritva)

1, A sütöt melegitsd elö 160C-ra majd tégy sütöpapirt a tortaformák aljára, peremüket pedig vajjal kend ki.
2, Végy elö három tálat: az elsöbe a száraz hozzávalokat keverd össze (liszt, sütöpor, so, szodabikarbona, fahéj. A következö tálba az ösz kerül: kokuszreszelék, áfonya, dio, répa ezeket is alaposan forgasd össze. Az utolso edénybe elöször a cukrot és az olajat keverd ki közepes fokozaton kézi robotgéppel, majd egyenként üsd bele a tojásokat. Öntsd a lisztes tál tartalmát ebbe az edénybe, alacsony fokozaton keverd. Végül a répás tálat forgasd össze alaposan a masszával.
3, Simitsd a tésztát a formákba és dobd a sutöbe 40-50 percre vagy amig a végefeletájt beleszurt villa tisztán jön ki belöle.
4, A krémhez pedig a sajtkrémet a vajjal keverd össze, szitáld hozzá a porcukrot (minden egyes porcukoradag hozzáadásakor ellenörizd a krém édességét) végül a citromlét.
5, A kihült tortákat pedig: az elsöt kend meg a krémmel majd szord meg kokuszreszelékkel majd helyezd rá a második tortalapot, ezt is kend és szord meg kokuszreszelékkel és durvára apritott dioval.
6, Hagyd a hütöben min egy éjszakára, hogy az izek kellöképp összeérjenek.

_mg_4978

Carrot cake (for two 18cm diameter cake pans)
For the cakes
-450gr carrots ( cutted into stripes, you can use big hole cheese grater)
-100gr coarsely chopped and roasted walnuts
-70gr dried cranberries, chopped
-230ml rape oil
-4 large eggs
-200gr flour
-100gr shredded coconuts
– 2 tsp cinnamon
-3/4 tsp salt
-2 tsp baking soda
-2 tsp baking powder
-160gr granulated sugar
-160gr brown sugar
For the frosting
-230gr nature cream cheese
-1 ts fresh lemon juice
– 200gr confection sugar (it depends on your taste)
-8 ts soft butter
For the topping
-50gr shredded coconuts
-30gr coarsely chopped and roasted walnuts or pecans

1, First of all, you need to preheat your oven to 160C.
2, Take three bowl: for the first bowl put the dry ingredients and then whisk them: cinnamon, baking soda, baking powder, flour, salt. In the second bowl put the Fall: carrots, cranberries, coconuts, walnuts mix them carefully. In the third bowl add the sugars and the rape oil and then whisk by hand mixer on medium speed until smooth. Add the eggs one by one to the mixture.
3, Finally pour the flour bowl content to the sugars bowl stir them thoroughly and finally add the carrots mixture.
4, Butter two 18cm diameter cake pans and pour the pastry into the pans. Bake the cakes for 40-50 mins.
5, For the frosting: stir together the cream cheese and soft butter until smooth and then put the lemon juice and whisk the confection sugar (you should taste cream before whisking another dose of sugar.)
6, If your cakes are cool they are ready to take the frosting. First put some cream onto the first cake”s top and sprinkle with some coconut. Put carefully the second cake onto the first cake”s top. Pour the rest of the cream to the top sprinkle with coconut and chopped walnuts.
7, Finally place your cake in the fridge for a night at least.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s