tart és pite

Epres rebarbarás galette egy réteg mogyorópasztával és kamilla felhővel

Hello Május, hello rebarbara! És persze eper is, napsugaracskák is. A rebarbara eddig számomra olyan volt, mint egy szocialista termék: ritkán kapsz és, ha netán sikerül is egyet megkaparintani, az felér egy Hanukával. Főleg, ha épp egy eldugott városkában léteztem, de egyetemi életem egy újabb meglepetéssel vidított fel: a rebarbara egy aprócska piaci standon.

Az eper-rebarbara páros elég népszerű, egy gombóc vanília fagyival vasárnap délutáni kucorgós süti. De a vanília nem a szívem csücske. Fagyiként pláne. Bódító illatú mezők, százszorszép óceánok, északi szélben ringatózó levendula ágak.
A virágok mindennél menőbbek.
_MG_6995

Epres rebarbarás galette egy réteg mogyorópasztával és kamilla felhővel

Galette
-250gr liszt
-3 ek porcukor, átszitálva
-nagy csipet só
-180gr fagyasztóból kivett vaj, apró kockákra vágva
-4 ek jeges víz
-1 tojás sárgája
+ 1 tojás felverve a lekenéshes, kevés kristálycukor (lehet barna is) a szóráshoz

1, A lisztet, cukrot és sót keverd össze egy tálban majd add hozzá a kockákra vágott, hideg vajat. Laza és gyors mozdulattal morzsold el, csúsztasd bele a tojás sárgáját, végül pedig önts hozzá annyi hideg vizet, hogy éppen összeálljon. A tésztát enyhén lisztezett felületre borítsd ki és cipóba gyúrd át, ne dolgozd túl, egy két mozdulat elég. A cipót csomagold be majd dobd be a hűtőbe 30 percre.
Teríts ki egy sütőpapírt, szórj rá egy kevés lisztet majd ezen nyújtsd ki a tésztát, nagyjából 40cm-esre. Afféle ahogy sikerül tészta, a tökéletességet most dobd félre egy időre. Kend meg a töltelékkel, hagyj neki 2cm-es peremet majd halmozd rá egyenletesen a gyümölcsös tölteléket. Hajtogasd fel a széleit majd tedd a sütőbe: 180°C, 35-40 perc. Ha aranybarnára sült, hagyd 5 percig a tepsin, majd óvatosan rakd át egy sütőrácsra.

_mg_6999

_mg_7002

Töltelék
200gr rebarbara, 2 centis darabokra szelve
-300gr eper, szeletelve
-20gr kristálycukor plusz egy marék
-3 ek étkezési keményítő

1, A sütőt melegítsd elő 180°C-ra, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tedd a rebarbarát majd egy marék cukorral szórd meg. 15 percig süsd, majd hagyd kihűlni. A hozzávalókat öntsd egy tálba, majd alaposan keverd össze.

Mogyorós frangipane (réteg)
-75gr darált mogyoró
-55gr kristálycukor
-75gr puha vaj
-1 tojás

1, Szimplán egy tálkában keverd egyneművé a hozzávalókat.

Kamilla “fagylalt”
-6gr szárított kamilla
-3 ek porcukor
-250ml habtejszín, könnyű habbá verve
-400ml cukrozatlan sűrített tej (házilag dobtam össze: 400ml zsíros tejet, 10gr vajat és 3 ek mézet egy vastag aljú lábosban keverd össze alacsony lángon, majd forrald fel. Amint felforrt 10 percig folyamatosan keverd. Ha kész, öntsd egy kancsóba, majd egy jégkockákkal teli tálba állítsd, hogy kellőképp besűrűsödjön)
-kevés csurgatós méz

1, A sűrített tejet forrald fel majd szórd bele a kamillát. Tűzről levéve hagyd állni 1 óráig. A felvert habtejszín alá forgasd bele a leszűrt tejet majd szitáld hozzá a porcukrot.
2, Egy alacsony falú, de nagyobbacska műanyag dobozba öntsd a masszát, végül fóliával lefedve mehet a fagyasztóba.
3, Kb 2 óra múlva vedd ki, keverj rajta és rakd vissza. Ezt ismételd meg néhányszor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s