finnlelkem

Részleteiben: Helsinki&Tallin

Részletek. Szeretek elmélyülni bennük. Mozgatórugók. Amitől ez a város filmkockánként felépül bennem és végül a szokásos konzekvenciaként azt tudhatom, hogy itt szimplán kellemes, mindenféle nyálban tocsogó körítés nélkül.

Érkezésem napján épp egy foci mérkőzés zajlott (húzzatok keresztre, de ez a részlet elsuhant), apa fia páros egy percre sem változtatták meg sietős, ámde konstans lépésüket, annak ellenére, hogy a homályos folyosón szentjánosbogárként  mutatták az utat és tartották bennem megfáradt lelkem.

Labdarúgó hisztéria mellett a szivárványmozgalom is belopakodott a kikötővárosba. Illetve internacionálisan mindenhol ünnepelték a szeretet, mert ugye szeretni szabad. És abban csak jóság lehet. Egyébként is. Számomra semmi meglepő nem volt abban, hogy a vasútállomásról kiérve egy skót szoknyás, latex felsős dalia egy cuppanósat nyom piruló férfikedvese ajkára. A mellettük megcsillanó aranycsomagolású kondom részletei maradjon az ő aprócska titkuk.

– Na, tessék. Csak egyet kortyolj ebből kedvesem. A tömény elpusztítja azt a mocskot. – bátorítja egy mázolt arcú huszonéves könnyekkel harcoló barátnőjét a vonaton ülve. A lány először makacskodik, majd az alkohol röhögve learatja győzelmét.

-Upsz, bocs. Én mondtam, hogy nem kell. -mutatja a rúzstól zsíros vodkás üveget. Viháncolásuk akkor sem apadt el, mikor három egyenruhás lépett be a vagonba. Az előttem ülő félszerzetek már a fülledt éjszakában lihegtek, mikor feleszméltem az üres helyükre. Nem váltottál jegyet? Felszusszanhatsz, hiszen a finn ellenőrök annyira jófejek, hogy helyben megveheted náluk a papirost. És azt sem hagyhatom szó nélkül, hogy a reptéri mosdóban, mikor üveges tekintettel felcsapod azt az ártatlan ajtót, halk madárcsicsergés csitítja le háborgó óceánod. Mert ők ezt este tízkor is megtehetik. Menő.

És ímhol néhány érdekese(bbnek tűnő) momentum a két kikötővárosról:

Másik két beszámolóm, ha általánosra vártál: Helsinki vagy Tallinn

_MG_7376

_MG_7425_MG_7431

_MG_7407

_MG_7447

_MG_7449

_MG_7453
Az eddigi legklasszabb erkély a sok közül, melyet barátommal kiszemeltünk (félreértések végett, őt sajnos otthon hagytam a kánikulában dinnyét majszolni)

_MG_7416

_MG_7462

Az északi államok élénk színekbe bújtatják téglablokkjukat és nem hittem volna, hogy a pesti döglött épületrészletéknél létezik festőibb is.

 

_MG_7465

 

_MG_7480
Amit északon ritkán látsz, naplementével átitatott égboltot

_MG_7471

Az ókorban is tolerálták, na!

_MG_7489
Tegye fel a kezét, aki már látott goth csigát! Mi több, megvakarhatta mészházát.

És a Tallinni móka:

_MG_7492

_MG_7577
Egy szó: neccharisnya

_MG_7604

_MG_7601
Egy ilyen bicaj rendel! Úgyis nemrégiben szenvedtünk balesetet hőn szeretett Csepelemmel…
_MG_7634
Ugyan kit izgat, hogy megismétlődik előző évi lekésem a kompot incidens, ha két ilyen ikerbájosság rajzolódik ki az égszín horizonton

_MG_7508

_MG_7623
Egy japán turistákhoz szóló idegenvezető szerint: anno 1300 körül, Tallinn akkori uralkodója egy zöld pötty ima kertet rendeltetett ide. Az imabanzájt tartó szerzetesek csodára vártak. Egyikük megkapta az égi szikrát, egy piros keresztet rajzoltak rá, majd ezen felbuzdulva mormolástól lett pezsgő ez a kis lugas, remélve a kegyességet a kiválasztottak sorába.

_MG_7555

_MG_7652
és még egy cukiság Tallinnból
_MG_7605
Ő egy hangyányit elrugaszkodik az előbb említett jelzőtől. Bármelyik régiségboltban megtalálod a személyikultusztól fulladozó polcokat, kezdve a mellszobroktól, zsebkéseken át a Hitler bácsis tányérokig. Habár ezt a vekkert én áttervezném. Dzsugasvili (általános iskolai történelem órák emlékére és a dolgozatok olyan, mint a falra hányt borsó, jajj) elvtárs portréját kimetszeném és az óra tetejére ragasztanám. Ahol a gombot kell lecsapnod hétfő reggel 6 óratájt.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s