cheesecake · no bake

Amolyan felhőpuha: Fehércsokoládés mini sajttorták levendulás áfonyapöttyel // White chocolate mini cheesecakes with lavender blueberry jam

– For the English version please scroll down –

-Sajttorta és fehércsoki együtt? Te most viccelsz?- fakadt ki öcsim, mikor a hátam mögé somfordált a konyhában. Éppen az olvasztott fehércsokoládét kanalaztam bele a mascarponés-krémsajtos habtejszínes tálba, mikor meghallottam az elismerő vallomást. Kedves. Őszintén.
 Eleinte kicsit ódzkodtam annak a gondolatától, hogy a sajtkrémet használjam fel egy torta alapanyagaként. Az első harapás kellemes, a második ez isteni, s a harmadik falatnál már pedig a “nem érdekel a fogyókúra ide az egésszel” féle gondolat juthat az ember eszébe, legalábbis én így hódoltam be ennek a sütinek.
-Ühm egész jót hoztál össze, de legközelebb valami hagyományosabbat, mondjuk kakaós csigás tortát süss! Tudod, a kedvencemet!-véleményezte öcsém ujjait nyaldosva másnap, s laza mozdulattal felkapott egy nagyobb szeletet és kirohant a konyhából.
Elsőre tán nehézkesnek tűnik, ám egyik előnye, hogy nem kell sütni, csak a hűtőbe kell dobni néhány órára vagy éjszakára.  Pici változtatás az öreg sajttorta zömökségén a levendulás áfonya jam speciális helyzete miatt és lám lám, egy kis munkával mennyivel helyesebb sütik születnek.
Habár a formáció rögtönzött volt, mivel a szilikon muffin formákba töltött krém még a legcizelláltabb imákra sem akart kicuppanni, a kerek kiszúró formákba tömködött keksz ötlete azért ragaszkodó volt. Hozzám persze. A krém textúráját semmiképp sem akartam remegős, nos kocsonyává transzformálni a zselatin lapocskák végett (természetesen nem vetem meg), hadd maradjon meg a felhőpuhaság. És hogy milyen a felhőpuha? Rögvest készítsd el, várj vele egy éjszakát majd úszkálj benne egy falat után!

_MG_8353_MG_8370

Fehércsokoládés mini sajttorták levendulás áfonyapöttyel

(kb 9-12db)

Kekszalap

-180gr natúr győri édes

-90gr olvasztott vaj

Krém

-150gr mascarpone (én light verziót használtam a nagy kalória szám miatt)

-75gr krémsajt

-125ml habtejszín

-165gr fehércsokoládé

-10gr porcukor (opcionális)

Levendulás áfonya jam

-120gr kékáfonya (akár fagyasztott is)

-2 ek kristálycukor

-1 ek víz

-1 ek frissen facsart citromlé

-3/4 tk v 1 tk kezeletlen, szárított levendula bimbó (bioboltokban kapható és ízlésed szerint adagold)

Díszítésképp

-20gr hántolatlan pisztácia

1, A kekszet dobd az aprítógépbe majd homokállagra aprítsd vagy a bontatlan zacskót egy sodrófával ütögesd a kívánt állagig. Borítsd egy tálba majd öntsd hozzá az olvasztott vajat és alaposan keverd össze.

2,Végy elő egy tálcát, terítsd be sütőpapírral majd helyezz rá egy 7cm átmérőjű kerek kiszúró formát (készítheted pár centivel nagyobb formával is) és ebbe halmozz kb egy evőkanál kekszalapot. Nyomkodd le az aljába és óvatosan húzd le róla. Ezt ismételd meg a többivel is majd fóliával letakarva pihentesd a hűtőben.

3, A sajttorta krémhez először vízgőz fölött olvaszd meg a fehércsokit (ne mikróban, mivel kisebb az olvadáspontja és hamar odakaphat), végül tedd félre.

4, Borítsd a mascarpone-t és a krémsajtot egy keverőtálba és egy spatulával keverd egyneművé majd öntsd hozzá a tejszínt. Ekkor már habverőt használj, hogy az apró csomókat könnyebben el tud keverni. Ha a fehércsoki kellőképp lehűlt apránként kanalazd a masszához és alaposan keverd el. Szitáld hozzá a porcukrot, ezt ízlelőbimbóid szerint tedd. A tálat fedd le fóliával és pihentesd a hűtőben min 6 órát.

5, Levendulás áfonya jamhez egy főzőedényben forrald össze a cukrot és vizet majd borítsd rá az áfonyát és egy perc múltán a levendulabimbókat. Néha óvatosan kevergetve hagyd bugyogni 5-6 percig, végül add hozzá a citromlevet és főzd további 3 percig. Ha letelt az idő, adagold egy tálkába és ahogy hűl, úgy sűrűsödik.

Az összeállítás: A sajttorta krémjét töltsd egy habzsákba a végébe tégy egy kerek végű csövet. Nyomj kis halmokat egy kekszalapra és a közepére pedig egy pötty levendula jam-et tégy (lsd a képen). Legvégül pedig szórd meg aprított pisztáciával. Tárold hűtőben és max 4 napig tárold.

White chocolate mini cheesecakes with lavender blueberry jam

(makes 9-12 pieces)

Biscuits base

– 180gr your choice of favourite biscuits or digestive bistuits

90gr melted butter

Cheesecake

-150gr mascarpone creamcheese (you could use light as well)

-75gr creamcheese

-125ml whipping cream

-165gr white chocolate (broken into little pieces)

-10gr powder sugar (optional)

Lavender blueberry jam

-1 tbsp water

-2 tbsp granulated sugar

-120gr blueberry (can be frozen)

-3/4 or 1 tsp bio lavender buds (depends on your taste)

-1 tbsp lemon juice

Garnish

-20gr pistacchio

1, First of all, put the biscuits in a food processor and smash until it resembles a fine sand like texture and then pour the melted butter and mix them. Place a circle shaped cookie cutter (around 7cm diameter) on a tray covered by baking parchment (important!) and put a tablespoon of your biscuits base into the cutter and press down with your fringers. Cover and place in your fridge for at least 2 hours.

3, Put the mascarpone cream cheese and the cream cheese in a large mixing bowl and beat them well together with a spatula and then pour the whipping cream into your mixture but now use a whisk (it may much easier). Melt the white chocolate in a bowl upon a barely simmering water. Set aside until it becomes cool and then pour it in a little portion into the cream cheese mixture. Add the powder sugar and stir it through.

4, Grab a piping bag and pour the cheesecake mixture and put in your fridge for at least 6 hours.

5, For the jam place the water and sugar in a little sauce pan and bring to boil. Add your bluebbery and after a minute the lavender buds as well. Cook for about 5-6 minutes and then pour your lemon juice and let it cook for another 3 minutes. Finally, place the jam in a little bowl to cool down completely.

To build your mini cheesecakes: Cut the end of the piping bag and then grab a biscuit base. Frost your base as the picture shows and finally put about a teaspoon of the jam in the center of your mini cheesecake. Chop your pistacchio into very little crumbles and garnish the cakes.

_MG_8411

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s