torta

Fekete szezámmag pöttyös narancs torta narancs krémmel és mascarpone-s svájci habcsók vajkrémmel // Black sesame seed orange cake with orange curd and mascarpone swiss meringue buttercream

For the English version, please scroll down

Szóval megint itt fél év után, ajakharapdálva és az ujjaimat összekulcsolva, hogy a poszt sorait miként töltsem ki. Igaz, a száraz, tényszerű esszék az egyetemre eléggé kiölték belőlem a könnyed írás szabadságát, ezért sem kezdek bele ennek taglalásába, az önsajnálat és a rinyálás majd máskor. Inkább nem, légyszi.

Ezt a féléves tendenciát nem tervezem  fenntartani (ki lenne ilyen mazochista?), csupán soha véget nem érő beadandók, rengeteg kötelező óra, életképtelen gáztűzhely az albérletben és …már írtam pár sorral ezelőtt, ennyi kellett azért. Nem ígérek semmit, még magamnak se. De tudom, hogy itt ez a blog és sokszor rimánkodik, hogy nézzek rá és foglalkozzak vele. Persze a Pettirossi-val is. Minden csodás lesz és rendben lesz.

Ééés a torta. Bevallom, november óta alig kapcsoltam be a sütőt, 2017-ben pláne sütikre nem (kiábrándító,  ha azt mondom karácsonykor se?). A téli depressziót valahol az egyetem falai közt hagytam és egyik szabad péntekem délutánján a beadandóimat a sarokba dobva elkezdtem. Valami bohémet és citrusosat akartam, viszont kicsiny városkámban a piaci kofáknál csak narancs volt. Egyébként bármilyen citrussal elkészítheted, persze a fekete szezámmagot szemes mákkal is helyettesítheted. Naranccsal lágy ízek keverednek, a citrom az eddigi tapasztalataim szerint markánsabb, de a szezon nagy úr. A dolog véletlensége, hogy ezzel párhuzamosan épp a Mechanikus Narancs c. filmről kell írnom egy elemző esszét. Vicces.

_MG_8766_MG_8798_MG_8803

_MG_8728_MG_8733

_MG_8810

Fekete szezámmag pöttyös narancstorta, narancs krémmel és mascarpone-s svájci habcsók vajkrémmel (8-10 szelet)
Receptötlet innen

A piskótához
-330gr liszt+3 ek keményítővel elkeverve
-1 1/2 tk sütőpor
-1/2 tk só
-3 ek pirított fekete szezámmag (helyettesíthető szemes mákkal)
-3 nagy tojás (L méretű)a
-280gr kristálycukor
-150gr natúr yoghurt
vagy tejföl (minél zsírosabb annál jobb!)
-50 ml tej (3,5% a legjobb)
-1 ek frissen facsart narancslé
-2 narancs reszelt héja

Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra és vajazz ki, illetve sütőpapírral béleld ki az alját két darab, 18cm átmérőjű tortaformáknak

1, Öntsd a cukrot egy tálba a vajjal együtt majd pár perc alatt kézi robotgéppel keverd világosra. Egyenként add hozzá a tojásokat. Reszeld bele a narancshéjat, öntsd bele a tejet, a yoghurtot és narancslevet
2, Egy másik tálban a száraz hozzávalókat keverd össze: liszt, keményítő, sütőpor, só, fekete szezámmag.
3, A lisztes tál tartalmát két adagban dolgozd össze a tojásos cukros masszával épp annyira homogénné váljon, ne keverd túl.
4, Az így kapott masszát nagyjából egyenlő arányban oszlasd el a két tortaformában, a formákat néhányszor finoman ütögesd a konyhalapra, hogy a buborékok eltávozzanak. 40-45 percig süsd vagy amíg a piskóta közepébe szúrt villa tisztán kijön.
5, Hagyd pár percig a tortaformában hűlni, majd fejjel lefelé egy süteményrácsra helyezd (kissé laposabb lesz a teteje és nem kell a felesleget levágnod, persze ez Tőled függ). Ügyelj arra, hogy teljesen kihűljön felhasználás előtt.

Narancs krémhez (recept innen)
-108gr tojás (kb 2db M méretű)
-54gr kristálycukor
-108gr frissen facsart narancslé
-1 zselatin lap
-140gr puha vaj, felkockázva
-fél narancs reszelt héja

A zselatin lapot helyezd egy hideg vízzel teli tálkába úgy, hogy ellepje. Amíg a krémmel foglalkozol, a zselatin megszívja magát.

1, Egy magasabb falú lábasban a tojást és a cukrot egy habverővel keverd össze majd kapcsold be alatta a közepes erősségű lángot. Lassan öntsd hozzá a narancslevet. Folyamatos kevergetés mellett melegítsd, amíg el nem kezd gőzölögni. Ha elértél ehhez a fázishoz, lassabban keverd s végeredményképp egy sűrű krémet kell kapnod (kb 5-6 perc). Húzd le a tűzről majd további egy percig kavargasd, hogy a felesleges gőz távozzon.
2, A puha vajat kockánként keverd a még forró krémhez, majd a kinyomkodott zselatint is add hozzá. Reszeld bele a narancshéjat. A krémet öntsd át egy tálkába és a felszínére helyezz egy műanyag fóliát, megakadályozva, hogy “bőr” képződjön a felületén. Hagyd teljesen kihűlni.

Mascarpone-s swiss meringue vajkrém
-3 tojásfehérje (M-L méretű)
-100gr kristálycukor
-180gr vaj
-1 tk vanília kivonat
-1/2 tk só
-50gr mascarpone

Egy kisebb lábasban tégy fel egy kevés vizet forrni.
1, A tojásfehérjéket és cukrot öntsd egy tálba majd vízgőz felett (az előbb bekészített lábas) egy habverővel kezd el felverni. Ha van cukorhőmérőd, akkor folyamatos keverés mellett melegítsd fel 65°C-ra. Viszont ha nincs, akkor úgy tudod ellenőrizni, hogy dugd bele két ujjad és ha érzel benne cukorszemcséket, akkor még egy kicsit tovább kell verned, hogy teljesen elolvadjanak.
2, Egy gépi robotgéppel verd kemény és fényes habbá, illetve addig, amíg hidegnek érzed a tál oldalát. (ez fontos lépés, hogy elkerüljétek a bénaságomat a kicsapódott vajjal)
3, Apró kockánként add hozzá a vajat, ügyelve arra, hogy mindig elkeveredjen benne az aktuális vajadag.
4, Add hozzá a sót, a vanília kivonatot és a mascarpone-t majd pár percig közepes fokozaton keverd.
5, Tedd a hűtőbe 15 percre felhasználás előtt.

A torta összeállítása

1, Vágj le egy keveset a piskóták tetejéből, hogy egyenletesebb felülete legyen majd vágd őket ketté. Töltsd habzsákba a kétfajta krémet. Az első lapot tedd egy karton tortalapra, előtte a közepére nyomj egy kevés vajkrémet. (ettől nem fognak elmozdulni a lapjaid). Nyomj vajkrémet az első tortalapra, de csak a szélére, a közepére narancskrémet tégy majd a felületét egy tortalapáttal simítsd el. Ezt ismételd meg a maradék piskótalapokkal. Bevonás előtt tedd a hűtőbe úgy 15 percre, majd a maradék vajkrémmel kend körbe a tortát.

_MG_8824

Black sesame seed orange cake with orange curd and mascarpone swiss meringue buttercream (makes 8-10 slices)

Recipe idea from here

For the sponge

-330gr all purpose flour +3 tbsp. cornstrach
-1 ½ tsp. baking powder
-1/2 tsp. salt
-3 tbsp. toasted black sesame seed (can be ommitted with untoasted poppy seed)
-3 large eggs
-280gr granulated sugar
-150gr yoghurt or sour cream
-50ml whole milk
-1 tbsp fresh orange juice
-zest of 2 oranges

Preheat your oven to 175°C, grease and flour two 18 cm cake pan. Put a piece of parchment paper on its bottom.

1, Beat butter and sugar together until light and creamy, it takes about 2-3 minutes. Add your eggs one at a time mixing well between each egg and scraping down the sides. Add your orange zest, milk, yoghurt or sour cream and orange juice to your mixture and whisk until well combined.

2, In a medium bowl mix together your dry ingredients: flour, cornstrach, baking powder, salt, and black sesame seed.

3, Add half of your flour mixture to the batter mixture and mix for 1 ½ minutes, scrape the bottom and sides of bowl, then add the remaining wet mixture in two parts, scraping between each addition.

4, Pour the cake batter into two cake pan. Bake them for about 40-45 minutes or until a toothpick comes out clean from the center of the sponge.

5, When your cakes are baked leave them for a few minutes in the pans and then invert onto a cooling rack to cool completely.

For the orange curd (recipe from here)

108gr eggs (two medium size)

-54gr granulated sugar

-108gr fresh orange juice

-a sheet of gelatine

-140gr soft butter, cutted into little cubes

-1/2 orange zest

Place a sheet of gelatine in a little bowl filled with water. Set aside while you’re preparing the curd.

1, In a medium saucepan, whisk together eggs and granulated sugar then slowly whisk in orange juice. Place the saucepan over medium heat and whisk it slowly until the mixture begins to simmer. Simmer for about 5-6 mins, whisking constantly, until thickened. When its ready, remove from the heat and whisk gently for 1 minute to release steam.

2, Add your butter cubes one at a time into your mixture, and mix it thoroughly. Grab your sheet of gelatine from the water and squeeze out excess water then add to your curd. Whisk in orange zest.

3, Pour your curd into a bowl and put a piece folpack on its surface (it helps not to have a skin). Let it cool completely.

For the mascarpone swiss meringue buttercream

-3 egg whites (medium or large sized)

-100gr granulated sugar

-180gr soft butter

-1 tsp. Vanilla extract

-1/2 tsp salt

-50gr mascarpone cream cheese

1, Place a saucepan over medium heat filled with some water. Let it simmer. Put your egg whites and granulated sugar in a heat proof bowl then put the bowl over the sauce pan and whisk it until the mixture reach 65°C (use a candy thermometer) or rub some mixture between your fingers. If you feel some granulated sugar then it’s not ready.

2, When it’s done remove from the heat and with an electric whisker whisk it until you get a fluffy and cool meringue. When the bowl is cool to touch start to add the butter very slowly. Meanwhile add vanilla extract and salt. Lastly add your mascarpone cream cheese.

3, Leave the buttercream in the fridge for 15 minutes.

To assemble the cake

When your cake layers are completely cool, cut them so you have 4 layers. Put

your two kind of cream into two piping bags and just simply cut off its end. Place the first layer onto a cake stand and pipe a circle on its edge with buttercream. Fill the center of your circle with orange curd. Keep doing this until you’ve used all the layers. Spread a thin layer of buttercream all over the cake. Put your cake in the fridge for 15 minutes. Finally spread your remaining buttercream all over the cake.

_MG_8817_MG_8827

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s