péksütik

Brit keresztes bucik aszalt sárgabarackkal, pisztáciával és kardamom pöttyel, narancsvirágos mézglazúrral // Hot cross buns with pistachio, dried apricot and cardamom and orange blossom honey glaze

*For the English version, please scroll down*

Húsvéti banzájt tartani sose késő, főleg ezek a lovag bucik (ugyan, beharcolta magát a szövegbe) megérdemelnek egy misét. Eredetileg a narancsvirág vizet a tésztába terveztem belecseppenteni, de Krisztusunk helyett mástól jött a megváltás, mégpedig egy anime-től: Shokugeki no Soma. Gáz, de tényleg ez van. Az újrakezdés pedig mindig felpezsdít, a kreatív konyhaművészetük vágott pofon, hogy hé, a dolgok máshogyan is működhetnek. Óóó, jobban. Szóval a mázba tettem a narancsvirág vizet, amitől minden egyes falatnál szétárad kicsiny lelkedben a tavasz. Mézragacsos ujjaidért előre is bocs!

Ehh…nos…nehéz volt dönteni, hogy mézcsurgatta csalán vagy datolyás hibiszkusz teát igyak hozzá. Persze hidegen, mint mindig.

_MG_9065_MG_9116

Brit keresztes bucik aszalt sárgabarackkal, pisztáciával és kardamom pöttyel, narancsvirágos mézglazúrral (12 db termetes öklömnyi és 15db pici buci))

A kelt tészta

-530gr liszt (ha igazán felhőpuhát szeretnél, a Nagyi titka kelt tészta lisztet használd, semmi reklám!..nekem tényleg ez vált be)

-90gr kristálycukor+1 ek. Az élesztő felfuttatásához

-1-1,5tk őrölt kardamom (ha te is kardamomfüggő vagy, még a 1,5 tk is kevés)

-1/2 tk. só

-1 tojás

-7gr szárított élesztő (egy tasak)

-320ml tej (3,5% a legjobb)

-70gr puha vaj, felkockázva

-100gr aszalt sárgabarack, kisebb nagyobb darabokra vágva

-70gr tisztított, aprított pisztácia

A kereszt:

-75gr finomliszt

-5-6 ek. Víz

A glazúr:

-42gr méz (kb. 6 tk.)

-2 tk. narancsvirág víz (helyettesítheted egy fél narancs kezeletlen héjával)

1, A felkockázott vajat és a tejet öntsd egy lábosba majd kezd el melegíteni. Ha kézmeleg a keveréked és a vaj is elolvadt a tejben, zárd el alatta a gázt és szórd bele az élesztőt egy ek. Cukorral. Hagyd 10 percig állni, ha aprócska buborékok jelentek, akkor az élesztő kellőképp felfutott.

2, Az átszitált lisztet, a cukrot, a sót és a kardamomot egy nagy tálban alaposan keverd össze. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztős tejet és üss bele egy tojás. A kezeddel keverd el a masszát, majd mikor a liszt felszívta a tejet, borítsd egy liszttel beszórt munkalapra. Úgy 10 perces dagasztást igényel, ha ruganyos és fényes tésztát gyúrtál, kidolgoztad belőle a glutén szálakat. (Ki ne hagyd ezt a lépést, minél tovább dagasztod, annál puhább tésztába haraphatsz bele)

3, A tésztádat dobd egy nagy tálba, fedd le folpack-al végül boríts rá egy konyharuhát. Meleg, szélvédett helyen keleszd egy óráig, vagy amíg megduplázódik a tömege.

4, A kelesztés ideje alatt készítsd elő a pisztáciát és az aszalt sárgabarackot.

5, Miután megkelt a tészta, néhány mozdulattal gyúrd át, majd nyújtsd ki egy nagyobbacska téglalapra. Szórd rá a pisztáciát és a sárgabarackot, majd hajtsd félbe a tésztádat. Addig gyúrd, míg a plusz anyag eloszlik benne.

6, 70-80gr golyókra szaggasd a tésztádat.

Ahogy a Kenkävero-ban tanultam bucit formázni: vedd egyik kezedbe a bucit és tedd a munkalapra, körkörösen görgesd a munkalapon a tenyeredben a golyóbist kb fél percig. Kis idő múltán sima felületű bucit kell hogy kapj.

7, Ha készen vagy a formázással, jön egy újabb kelesztés (folpack plusz konyharuha), de most csak fél óráig melegednek. Sütőbe helyezés előtt a vizet (ezt evőkanalanként add a liszthez, cukormáz állagot kell kapnod) és az átszitált lisztet alaposan keverd el, majd töltsd át egy habzsákba és kereszt alakban nyomj mintát a bucik tetejére.

8, Előmelegített sütőben süsd 18-20 percig, 200°C-on. Ügyelj arra is, hogy az aljuk aranybarna legyen!

9, Míg meleg kend át glazúrral: a mézet öntsd egy hőálló tálkába, melegítsd a mikróban néhány mp-ig, majd add hozzá a narancsvirágvizet.

IMG_9078

_MG_9087_MG_9088

Hot cross buns with pistachio, dried apricot and cardamom and orange blossom honey glaze

(makes 12 big or 15 small buns)

For the dough:

-530gr strong bread flour

-90gr granulated sugar + 1 tbsp for the yeast

-1-1,5 tsp ground cardamom (depends on your taste)

-1/2 tsp salt

-one egg

-7gr dried yeast

-330ml milk (full fat is the best)

-70gr soft butter – cutted into cubes

-100gr dried apricots – cutted into small pieces

-70gr chopped, unshelled pistachio

For the cross:

-70gr all purpose flour

-5-6 tspb water

For the glaze:

-42gr honey (6 tsp)

-2 tsp orange blossom water (can be omitted with a zest of half an orange)

1, First of all, place your milk and butter in a sauce pan and turn on the heat. When the butter is melted and the milk is luke warm remove from the heat and then, add your dried yeast and tablespoon sugar. Set aside until little yeast bubbles appear on its surface (about 10 mins)

2, Put your sifted flour, salt, granulated sugar and ground cardamom in a large mixing bowl and mix until everything is well combined. Pour the milk mixture and crack in one egg. With a wooden spoon mix everything together, until you have a rough dough. When your dough is no longer sticky, turn out onto a clean floured surface and knead for about 10 mins. Tranfer the dough into a large bowl and cover with cling film and towel. Let it rise in a warm place for an hour.

3, An hour later transfer the dough onto a clean surface and roll to a rectangle shape. Place the chopped pistachio and dried peach on it and knead it well. Divide the dough into little pieces (each buns should be about 70-80gr). Roll each piece into a smooth ball. Arrange the buns onto a baking tray covered with parchment paper (make sure they have enough place to rise) and let it rise for another half an hour. Cover with more cling film and towel.

4, In a little bowl, mix together the flour and water (add one tbsp water at a time) and spoon into a piping bag. Pipe a cross on each buns.

5, Bake the buns for about 18-20 mins on 200°C.

6, In a microwave safe bowl heat the honey for a few second. When its runny, add your orange blossom water. Brush over the top of the warm buns and leave it to cool.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s