torta

Ünneplős: Orgona torta áfonya dzsemmel és vajkrémmel // Lilacfetti cake with blueberry jam and buttercream frosting

*For the English text, please scroll down*

_MG_9597

Ünneplős, mert 21 lettem. A külsőm alapján 16 évesnek mérnek fel a bolti eladónénik, ha egy doboz licsis Radlert gurítok a gumiszalagra és a diákomat felmutatva azt mormogják bajszuk alatt: egyetemista, a jövő nemzedéke…sörözik…én pedig már rég nézhetném az Asztro show-t a kanapén, de van még huszonegy percem…

Néha pedig úgy érzem, hogy egy elveszett 4 éves szintjén mozgok, aki már kezdi felismerni a körülötte romlandó világot és a változás ösztöne mindig benne él, de a körülmények állandóan eltiporják. Néha szeretnék kicsit gondtalanabb lenni és néha bízni abban, hogy a perpillanati folyamat végén megkapott Valami nem fogja elfojtani bennem a valódi célokat. Néha szeretnék virágszirmos szellőben lebegni vagy valamikor 2-D-vel lyukas nyuszis zokni állapotig táncolni erre. Vagy csak szimplán kiszakadni néhány napból, például az anatómia rajzolósból.

Amúgy egyszer vagyok 21 éves, pont 21 és nulla napos. Ezért is szántam el magam, hogy olyan tortát fogok sütni, amivel kicsit kizökkentem álmos és frusztrált (csókolom vizsgaidőszak!) énemet. Magamnak ellentmondva, ez a süti most kevésbé tobzódik a fűszerekben (igazából szeretném annak tudni a desszertjeimet, tengernyi fűszerrel), az orgona pezsgő ízét akartam előcsalogatni. És azok az orgonacsíkocskák mikor kihúzod az első szeletet…az leírhatatlan!^^ Az áfonya az nagy kedvenc egyébként is, szülinapom van // volt, na. Szóval ez egy lágyabb íztónusú torta, persze mielőtt nekiesel egy böhöm bárddal, a tetejét hintsd meg friss orgonavirággal!

_MG_9653

_MG_9682
sikerült befognom öcsémet fotósnak, juhuu!

_MG_9635

Orgona torta áfonyadzsemmel és vajkrémmel

A piskótához

-600gr liszt
-1/2 tk. só
-1 tk. szódabikarbóna
-20 gr friss orgona virág (néhányszor átmosva majd lecsöpögtetve)
-280gr kristálycukor
-200gr puha vaj
-9 tojás
-2 narancs kezeletlen héja
-400gr görög yoghurt, natúr (légyszi, ne a light verziót emeld le a polcról, sütésmentes sütikbe oké! Ekkora kiszerelést a Spar-ban találtam)

A sütőt melegítsd elő 160°C-ra majd vajazz és lisztezz ki 2db 18cm-es tortaformát, aljukba egy-egy darabka sütőpapírt helyezz.

1, A lisztet, a szódabikarbónát és a sót szitáld át egy tálba majd forgasd bele az orgonavirágot.
2, A vajat és a cukrot egy elektromos habverővel keverd habosra (kb. 4-5 perc). Egyenként add hozzá a tojásokat, ügyelve, hogy minden egyes darab eggyé keveredjen a masszával. Öntsd hozzá a görög yoghurtot és reszeld bele a narancs héját majd alaposan keverd össze.
3, A lisztes tálat két részletben add hozzá a vajas keverékhez, óvatosan forgasd össze a kettőt.
4, Egyenlő arányban töltsd meg a két, előre elkészített torta formát, majd dobd be a sütőbe őket. Süsd 1 óráig, 1 óra 10 percig, vagy amíg a közepükbe szúrt villa tisztán jön ki.
5, Ha megsültek, vedd ki és hagyd őket 5 percig a formában pihenni. Végül szedd ki a formából és tedd egy süteményrácsra a két lapot. Hagyd teljesen kihűlni.

Az áfonya dzsemhez

-200gr kék áfonya
-3 ek. kristálycukor
-1 ek. víz
-4 ek. frissen facsart citrom leve

1, Egy kisebb lábasban melegítsd fel a vizet közepes-magas lángon, majd szórd bele a cukrot. Ha a cukor elolvadt, dobd bele az áfonyákat. Időnként nézz rá és kavargasd néha.
2, Ha az áfonya szemek nagy része már szétpukkadt és folyóssá vált, add hozzá a citromlevet és főzd pár percig.
3, Öntsd át egy tálkába és hagyd kihűlni.

A vajkrémhez

– 230gr puha vaj
-310gr porcukor
-1 tk. vanília kivonat
-3 ek. tej

1, A porcukrot szitáld át egy nagy tálba majd borítsd bele a vajat. Először kisebb majd nagyobb fokozaton elektromos habverővel keverd össze.
2, Miután egynemű masszát kaptál, add hozzá a vaníliát és a tejet majd alaposan keverd  el megint.

Az összeállítás

1, Miután kihűltek a lapok, a púpos részét vágd le. Az egyik lapot tedd egy kör alakú karton lapra, előtte a karton lap közepére tégy egy pötty vajkrémet (ettől nem fog csúszkálni bevonáskor a torta). Az első tortalap közepére egy habzsákból nyomj egy nagy kör áfonya dzsemet. A vajkrémet is töltsd habzsákba, ezzel “kerítsd” körbe a dzsemet. Rakd rá a második tortalapot és vond be vajkrémmel a tortát. Ha még maradt krém, akkor tedd a hűtőbe a tortát úgy 15 percre, majd kend fel a maradékot, ügyelve, hogy maradjon a tetejére is.

A kész tortát hagyd a hűtőben egy teljes éjszakát, hogy az ízek kellőképp összeérjenek. Csak tálalás előtt dekoráld orgonavirággal.

_MG_9560_MG_9692_MG_9726_MG_9646-masolata

Lilacfetti cake with blueberry jam and buttercream frosting

For the sponge
-600gr all purpose flour
-1 tsp. Baking soda
-20gr fresh lilac (rinsed with water and dried)
-280gr granulated sugar
-200gr soft butter
-9 eggs
-zest of 2 orange
-400gr greek yoghurt
Preheat oven to 160°C and grease and flour two 18cm cake tin, put a piece of parchment paper to each bottom.
1, Sift flour, baking soda and salt in a bowl and then add the lilac.
2, In a larger bowl, mix together with an electric hand mixer butter and sugar until light and pale. Add eggs one at a time. Whisk in greek yoghurt and orange zest.
3, Mix wet ingredients into the dry.
4, Pour the batter into two cake tin and bake for about an hour or an hour plus 10 mins. Let cool the cake in tin for 5 mins and then transfer them onto a cooling rack. Allow to cool completely.
For the blueberry jam
-200gr fresh or frozen blueberries
-3 tbsp granulated sugar
-1 tbsp water
-4 tbsp freshly squeezed lemon juice
1, In a little sauce pan heat water and add sugar. When the is dissolved add blueberries and cook until most of the berries become liquid. Stir ocassionally. Stir in lemon juice and cook for more few minutes.
For the buttercream
-230gr soft butter
-310gr icing sugar
-1 tsp vanilla extract
-3 tbsp milk
1, Sift the icing sugar in a bowl then add butter. With an electric hand mixer whisk well. Add vanilla extract and milk, mix together until everything is well combined.
To assemble the cake
After the cake layers are completely cooled, with a knife level each cake. Spread some buttercream onto a plate or a cake stand and place your first layer. Spoon the jam onto the cake and pipe on buttercream. Put the second layer of the cake. If you have leftover cream, put the cake in the fridge, to harden the butter then spread over the remaining cream.
Let chill in the fridge for a whole night. Decorate with fresh lilac before you serve it.

_MG_9755

_MG_9736

_MG_9759

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s