no bake

Majdnem vegán: nyers áfonyás, kókuszos macaroons // coconut and blueberry macaroons

*For the English text, please scroll down*

_MG_9329

Ha az egyetem miatt egy másik városban éled mindennapjaidat, nos annak a legklasszabb előnye, hogy alternatív dolgokból dobhatod össze a napi harapnivalódat és senki nem förmed rád, hogy egy vagyont adtál ki egy jobb minőségű alapanyagért. Na, az utóbbi egyáltalán nem rendszeres, de ezt a fajta szabadságot bűnösen élvezem. Az egyik nagyobb lélegzetű befektetésem ez a szuper aprítógép volt (ha terveztek ilyet venni, ez a tuti), persze vizsgaidőszak közvetlen kezdete előtt csöngetett vele a futár és csupán növényi tejet plusz néhány adag hummusszal üdvözöltem. Habár nem aggatnám magamra a vegán címkét, mert borzasztóan lekorlátolna és a paprikás krumplim már az első falatnál rabjává tett, de ez a köztesség hagy némi lélegzetvételt a két tábor közt. Szóval néha azért próbáljatok beszorítani egy kis vegánságot a hétköznapokba, már csak az ízek kavalkádja miatt is!

Nem ő az első nyers vegán sütim (az elsőt is megosztom majd veletek, türelem), mégis ekkor használtam először aszalvány helyett friss gyümölcsöt, csökkentve a cukortartalmat. A macaroon eredetileg kókuszból, tojásfehérjehabból és némi cukorból áll, viszont a gáztűzhellyel örök harcot vívok és egyébként is volt egy adag áfonyám. Ó, és a sütőt sem kell bemelegíteni ebben a hőségben, a fagyasztóban kell hagyni őket egy kis időre. Tejcsokival mindenképp vonjátok be az egyik felét, a két íz találkája remek kombót alkot!

_MG_9242
ehh…eredetileg videónak indult…a következő poszt viszont egy nagy lépés lesz számomra, nem lesz nehéz ezek után kitalálni:D

_MG_9287

_MG_9276

 

Nyers kókuszos, áfonyás macaroons (kb. 32-35 db)

recept innen

-150gr fagyasztott áfonya (ha természetesen szeretnéd elérni ezt a mesés színt)

-90gr zabliszt vagy zabpehely (utóbbi ha van egy erős turmixgéped, pár perces folyamat)

-120gr szárított kókuszreszelék

-1 tk. vaníliakivonat

-egy nagy csipet só

-4 ek. folyós méz (ha vegán életmódba kezdtél, értelemszerűen cseréld le agávé vagy juharszirupra)

-60ml kókuszolaj, folyékony állapotban

-150gr tejcsokoládé

1, Ha zabpelyhet használsz, szórd bele egy turmixgépbe és pár percig futtasd a motort.

2, Az összes hozzávalót (kivéve a tejcsokit) öntsd egy késes aprítógépbe és úgy 5 percig aprítsd, időnként megszakítva a folyamatot. Ekkor egy kanállal keverd át a masszát, hogy minden egyes alapanyagrészecske elkeveredjen.

3, Vágj le egy nagyobb sütőpapírt (szilikonos felületű) , terítsd rá a lila masszát  az egyik felére, majd hajtsd rá a papírt. Egy nyújtófával 1cm vastagra nyújtsd ki és tedd a fagyasztóba 30 percre.

4, A 30 perc eltelte után egy sütikiszaggatóval (aminek az oldala sima és nem recés, különben nem lesz ívelt a “kekszed”) minél helytakarékosabban szaggass ki belőle köröket. A maradékot gyúrd össze, nyújtsd ki és megint tedd be 30 percre.

5, Ha az összes tésztádat felhasználtad, vízgőz fölött olvaszd meg a tejcsokoládét és a “kekszek” egyik felét mártsd bele. Tipp: ha alacsonyan van a csokiréteg a tálban, a kekszet kicsit döntsd oldalra, így nagyobb felületet tudsz bevonni. Végül szórd meg egy kevés kókuszreszelékkel.

6, Tárold a hűtőben, szobahőmérsékleten ne, a kókuszolaj miatt hamar olvadhat!

Raw blueberry, coconut macaroons (makes about 32-35)

-150gr frozen blueberry

-120gr shredded coconut

-90gr oatflour or oatflakes (in case if you have a blender you can make your own oatflour)

-1tsp vanilla extract

-a pinch of salt

-4 tbsp runny honey or agave or maple syrup)

-60ml coconut oil, melted

-150gr milk chocolate (leave this if you’re vegan)

1, Put all your ingredients in a food processor and mix for about 5 mins. Scrape down the sides of the bowl in every minute.

2, Grab a baking paper and place your mixture on it. Then grab another piece of baking paper and cover it.  Roll out the dough to just thicker than 1 cm and and leave in the freezer for 30 mins. After 30 mins, use a cookie cutter to cut out your macaroons.

3, Meanwhile place the chopped milk chocolate in a heatproof bowl over a saucepan on medium heat. Stir until completely melted.

4,  Cover half of your macaroon (like in the picture) with milk chocolate then sprinkle them with some shredded coconut.

5, Keep your macaroons in the fridge, because the coconut oil may melt away.

Advertisements

2 thoughts on “Majdnem vegán: nyers áfonyás, kókuszos macaroons // coconut and blueberry macaroons

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s