galette · tart és pite

Kakukkfüves körte galette, tahini frangipane-nal

Mi az: nyáron itt találod Adrit két hónapig (megint) északon, ezúttal nem szeretett Mikkelijében (Finnországban van, ha nem ismerős)? Picit lentebb, két térségből összefonódott Belgiumban, Gentben. Habár most épp esik az eső, és hideg van, és ugyanúgy az angol a kommunikációnk forrása, kicsit hiányoznak a fenyvesek és az erdei áfonya majszolgatása séta közben. Igaz is, a környékünkön vannak cicák, és cicákat szökőévente simogatónak ez azt hiszem épp elég.

Néhány szó róluk: tahini és frangipane. Nem hiszem, hogy a tahini szócska manapság már végtelen homályba burkolózva csücsül a boltok polcain, a vegánoknak hála (szerintem) egyre népszerűbb és elterjedtebb magkrém, vagyis szezámmag szemek apróra, szinte folyadékszerűre aprítva. A frangipane a pite tésztáján terül szét tojás, cukor és valamilyen magőrlemény keverékeként. Szóval a kettő egyvelegeként született meg ő, ez kakukkfüves, körtés galette amit, ha külföldön készítek, mindig kicsit porhanyósabb, másabb lesz a tészta kinézete. Talán az itteni vaj (rosszabb esetben margarin, kerüljétek el légyszi, légyszi!) kiszámíthatatlan vagy nem szeret szimplán, de a süti fincsi, nagyon is.

IMG_9270

IMG_9206

Galette

-250gr liszt
-3 ek porcukor, átszitálva
-nagy csipet só
-180gr fagyasztóból kivett vaj, apró kockákra vágva
-jeges víz (liszt minőségétől és frisseségétől függ, ha nagyon szükséges)
-1 tojás sárgája
+ 1 tojás felverve a lekenéshes, kevés kristálycukor (lehet barna is, nekem az volt kéznél) a szóráshoz

1, A lisztet, cukrot és sót keverd össze egy tálban majd add hozzá a kockákra vágott hideg vajat. Laza és gyors mozdulattal morzsold el, csúsztasd bele a tojás sárgáját, végül pedig önts hozzá annyi hideg vizet, hogy éppen összeálljon. A tésztát enyhén lisztezett felületre borítsd ki és cipóba gyúrd át, ne dolgozd túl, egy két mozdulat elég. A cipót csomagold be majd dobd be a hűtőbe 30 percre.
Teríts ki egy sütőpapírt, szórj rá egy kevés lisztet majd ezen nyújtsd ki a tésztát, nagyjából 40cm-esre. Afféle ahogy sikerül tészta, a tökéletességet most dobd félre egy időre. Kend meg a töltelékkel, hagyj neki 2cm-es peremet, , kend el egyenletesen a frangipane-t, majd helyezd el rajta a körtéket. Hajtogasd fel a széleit, és tedd a sütőbe: 180°C, ~35 perc. Ha aranybarnára sült hagyd 10 percig a tepsin, majd óvatosan rakd át egy sütőrácsra.

IMG_9115

Gyümölcsös réteg

– 3-4 nagyobb, érett körte meghámozva, vékony lapocskákra szelve

– 1tk. Friss kakukkfű

– 20gr kristálycukor

Tahini frangipane réteg

– 110gr tahini

– 70gr barnacukor

– 50gr puha, kockákra vágott vaj

– csipet só

– egy tojás

Egy kisebb tálban alaposan keverd el, ennyi.

IMG_9171

IMG_9293

 

Leave a comment